Ουρογυναικολογικό υπερηχογράφημα

 
our 1
3dpelvicfloor

Στις εικόνες με το τρισδιάστατο διαπερινεϊκό υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου, απεικονίζεται το ύψος και το μέγεθος του τραύματος ανελκτήρων του πρωκτού. Οι μύες αυτοί κατά την σύσπασή τους (σύσπαση κατά Kegel) γίνονται αντιληπτοί με την άνοδο του πρωκτού εξού και το όνομά τους. Στην ουσία όμως, ο ρόλος τους είναι στηρικτικός αφού αποτελούν το κύριο μέσο στήριξης των σπλάχνων και έσω γυναικολογικών οργάνων. Το κενό που αφήνουν στο μέσο τους, το ουρογεννητικό τρήμα, διαπερνά το ορθό έντερο, ο τράχηλος, ο κόλπος και η ουρήθρα. Η ηθελημένη άσκηση πίεσης από την κοιλιά προς τα κάτω οδηγεί σε χάλαρωση αυτών των μυών με αποτέλεσμα να γίνεται η κένωση της ουροδόχου κύστης κατά την ούρηση, η έξοδος του εμβρύου προς τον κόλπο κατά τον τοκετό, ή/ και η κένωση του ορθού κατά την αφόδευση. Τα αντίθετα αποτελέσματα επιφέρει η σύπαση των προαναφερόμενων μυών. Αξίζει να αναφερθεί πως η σωματοποίηση του οργασμού γίνεται αντιληπτή ως "κολπικός οργασμός" με τη σύσπαση των ανελκτήρων του πρωκτού.

Η χαλάρωση αυτών των μυών με το πέρας της ηλικίας ή ο τραυματισμός τους κατά τον τοκετό και διάφοροι άλλοι παράγοντες συνεργούν στην αδυναμία στήριξης των οργάνων με αποτέλεσμα την κάθοδό τους μόνιμα ή κατά διαστήματα ακούσια με τον βήχα, το γέλιο, το πτέρνισμα, την άρση βάρους κ.α. Αυτό συμβαίνει με τη μήτρα στην πρόπτωση μήτρας, της ουροδόχου κύστης στην κυστεοκήλη και του εντέρου στην ορθοκήλη, ή και με το συνδιασμό τους. Οι αλλαγές αυτές δυσχεραίνουν την ζωή της γυναίκας στην καθημερινότητά της αισθητικά, με αίσθημα δυσφορίας, με ακράτεια ούρων, ακράτεια κοπράνων, ακράτεια αερίων, ή με δυσκολία στη σεξουαλική επαφή. 

Ο ουρογυναικολογικός έλεγχος με την λήψη ιστορικού και κλινικής εξέτασης τα τελευταία χρόνια με τη χρήση της τεχνολογίας έγινε πληρέστερος. Η μέθοδος αυτή, το 3DUS διαπερινεϊκό υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου,  σε αντίθεση με τη μαγνητική τομογραφία είναι πιο άμεση, γρήγορη, ανεκτή, φθηνή και εύκολα προσβάσιμη. Είναι χρήσιμη στη διερεύνηση της ανατομίας της περιοχής, το πυελικό έδαφος, ως προς την επιλογή της ενδεδειγμένης τεχνικής αποκατάστασης.

 

 3dlogo

 3d υπερηχογράφημα κύησης

Antonios Sanozidis MD | PhD, Obstetrics & Gynecology, Thessaloniki

Αντώνιος Σανοζίδης, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Διδάκτορας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright 2012