Διαγνωστική και Eπεμβατική Yστεροσκόπηση

Στη διαγνωστική υστεροσκόπηση, εισάγεται το ενδοσκόπιο (διαγνωστικό υστεροσκόπιο) μέσω του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας. Το ενδοσκόπιο είναι τόσο λεπτό που μπορεί να εισαχθεί ανεπαίσθητα και χωρίς νάρκωση, ενώ η ασθενής παρακολουθεί στην οθόνη. Το ενδοσκόπιο παρά το πάχος λίγων χιλιοστών. Ο σκοπός μας είναι μετά την είσοδο στην μήτρα να εισάγουμε λίγο υγρό και να διατείνουμε την κοιλότητά της. Έτσι, εξετάζουμε τυχών ανωμαλίες του ενδομητρίου όπως πολύποδες, ινομυώματα ,συμφύσεις και την βατότητα των σαλπιγγικών οπών. images (4)

images (5)
Στην εικόνα παρατηρείται πολύποδας μεγέθους λίγων χιλιοστών σε μεγένθυνση να καταλαμβάνει όλη την οθόνη.
Ένας τέτοιος πολύποδας μπορεί να προκαλεί μεγάλη απώλεια αίματος ή παρατεταμένη εμμηνορρυσία.

 

Στην επεμβατική υστεροσκόπηση, στην ασθενή υπό νάρκωση λίγων λεπτών, εισάγεται το υστεροσκόπιο μέσω του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας. Το επεμβατικό υστεροσκόπιο έχει πάχος περίπου όσο ένα στυλό. Το εργαλείο αυτό είναι μία κάμερα με φως στην άκρη. Μέσα από το υστεροσκόπιο σε ένα κανάλι περνάει υγρό, ενώ σε άλλο εισάγουμε πολύ λεπτά εργαλεία που θα λάβουν βιοψίες ή θα τεμαχίσουν  ή θα καυτηριάσουν τις βλάβες.

Η τεχνική είναι πιο λεπτή, αναίμακτη και αξιόπιστη σε σχέση με τη θεραπευτική απόξεση της μήτρας, με γρήγορη ανάρρωση και άμεση αποκατάσταση του ενδομητρίου για μια επιτυχή σύλληψη και μια υγιή εγκυμοσύνη.

 

 3dlogo

 3d υπερηχογράφημα κύησης

Antonios Sanozidis MD | PhD, Obstetrics & Gynecology, Thessaloniki

Αντώνιος Σανοζίδης, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Διδάκτορας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright 2012