Προγεννητικός Έλεγχος


Ολοκληρωμένος προγεννητικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένης της υπερηχογραφικής εξέτασης πρώτου τριμήνου και διαδοχικοί υπερηχογραφικοί επανέλεγχοι στους επόμενους μήνες, όπως και τρισδιάστατο (3D) υπερηχογράφημα του εμβρύου. Η προγεννητική παρακολούθηση περιλαμβάνει μια σειρά από ελέγχους και διαγνωστικές εξετάσεις που βοηθούν τον γιατρό να παρακολουθεί την υγεία της εγκύου, και της ανάπτυξης του εμβρύου.

a1

Ο στόχος του προγεννητικού ελέγχου είναι ο εντοπισμός προβλημάτων υγείας της μητέρας ή γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου και τη θεραπεία τους, αν είναι δυνατόν. Επίσης, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς ώστε να τους προετοιμάσει για το μέλλον, όπως το φύλο, το βάρος, την ανάπτυξη.

a2

 Η διαφορά μεταξύ πρόβλεψης και διάγνωσης στον προγεννητικό ελέγχο

Έλεγχος- πρόβλεψη (Screening test)


Ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι μια μη επεμβατική, ασφαλής μέθοδος για την αξιολόγηση του κινδύνου ή της πιθανότητας να υπάρχει κάποια ανωμαλία στην εγκυμοσύνη ή στο παιδί. Ωστόσο, δεν απαντά οριστικά (100%), αλλά προβλέπει μόνο αν υφίσταται ανωμαλία.

Παράδειγμα 1

ccc

Αυχενική διαφάνεια 1.21mm . Λόγω παρεμβολής της ομφαλίδας στο λαιμό η μέτρηση γίνεται σε δύο σημεία. Παρουσία ρινικού οστού. Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες ήταν φυσιολογικοί

Παράδειγμα 2

ntgood

Αυχενική διαφάνεια 2.13mm . Παρουσία ρινικού οστού. Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες ήταν φυσιολογικοί. Έγινε λήψη τροφοβλάστης λόγω ιστορικού προηγούμενης κύησης με τρισωμία 18(Σύνδρομο Edwards) και το αποτέλεσμα ήταν φυσιολογικό. Γεννήθηκε ένα υγιέστατο αγοράκι.

Παράδειγμα 3

ntplus

 Αυχενική διαφάνεια 3.27mm . Παρουσία ρινικού οστού. Όλοι οι υπόλοιποι δείκτες ήταν φυσιολογικοί. Το συνδιασμένο τεστ από 1:650 έδωσε 1:86. Έγινε λήψη τροφοβλάστης και το αποτέλεσμα ήταν φυσιολογικό.

Παράδειγμα 4

ntturner

Αυχενική διαφάνεια 6.2mm . Aπουσία ρινικού οστού

Διάγνωση (Diagnostic test)


Για την οριστική διάγνωση ενός προβλήματος ή ανωμαλίας σε μια εγκυμοσύνη, μια επεμβατική διαγνωστική εξέταση είναι απαραίτητη. Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει λήψη δείγματος αίματος της μητέρας, όπως και του κυήματος, με βιοψία τροφοβλάστης, ή με αμνιοπαρακέντηση. Το ιατρείο συνεργάζεται για τον λόγο αυτό με εξειδικευμένα εξεταστικά κέντρα.

  • Μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων στην Μαιευτική και Γυναικολογία με πιστοποίηση για την υπερηχογραφία 1ου και 3ου τριμήνου κύησης http://www.hellenicultrasound.gr/
  • Μέλος στο Fetal Medicine Foundation με πιστοποιήση για την υπερηχογραφία 1ου τριμήνου κύησης FMF ID number: 61338 διαπίστευση στο https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT

 

 3dlogo

 3d υπερηχογράφημα κύησης

Antonios Sanozidis MD | PhD, Obstetrics & Gynecology, Thessaloniki

Αντώνιος Σανοζίδης, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Διδάκτορας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright 2012